Bouwen in CLT: dit zijn de voordelen

17 februari '21

Een van de unieke kenmerken aan de woningen in Zuiver Bosrijk, is dat ze gebouwd worden in CLT hout (Cross Laminated Timber, ook wel kruislaaghout). De sterke, massief houten constructieplaten zijn opgebouwd uit kruislings verlijmde vuren platen of lamellen. CLT is een volledige vervanging voor metselwerk of beton én het is een duurzame manier van bouwen. Bouwen in CLT brengt veel voordelen met zich mee.

Sterk materiaal

Kruislaaghout is een erg sterk bouwmateriaal. Bij het verlijmen wordt het materiaal onder hoge druk samengeperst. Daardoor ontstaat een stabiele en stijve plaat; het uitzetten, vervormen of krimpen van het hout is tot een minimum beperkt. Door de karakteristieke uitstraling van het product is het zeer geschikt voor toepassing in woningbouw. Het is daarnaast gemakkelijk af te werken door het bijvoorbeeld te schilderen, of je kunt ervoor kiezen het onbehandeld te laten wat een strakke, maar warme sfeer in de woning met zich meebrengt.

image alt

Duurzaamheid en binnenklimaat

Hout is van nature vochtregulerend en beschikt over uitstekende isolerende eigenschappen. De luchtvochtigheid blijft daarbij op een constanter niveau. Dat heeft een positieve invloed op het binnenklimaat van de woning en op het energieverbruik. Bouwen in hout scheelt ook enorm veel in CO2-uitstoot. En dat past helemaal bij Zuiver Bosrijk, waar duurzaamheid een belangrijke kernwaarde is.

image alt

Snel bouwen

Een ander voordeel van bouwen in CLT is dat het materiaal het mogelijk maakt om snel(ler) te bouwen. Het is lichter dan baksteen of beton en laat zich makkelijk verwerken. De geprefabriceerde houten onderdelen zijn groot, maatvast en eenvoudig aan elkaar te koppelen. Bovendien heb je bij het verwerken niet te maken met bouwvocht en droogtijden en is de constructie meteen belastbaar. Uitsparingen voor bijvoorbeeld leidingwerk, maar bijvoorbeeld ook spotjes en lichtpunten kunnen heel nauwkeurig worden aangebracht.

Veel gestelde vragen over CLT

Wil je meer weten over CLT hout? Bekijk dan eens onderstaand (Engelstalig) filmpje voor meer informatie.

  Meer over duurzaamheid
  Bekijk woningen