Zo komt jouw woning tot stand

16 februari '22

Het wonen in een CLT-woning brengt veel voordelen met zich mee. Nu de start bouw van de woningen dichterbij komt, vertellen we je meer over het bouwproces.

De woningen in Zuiver Bosrijk worden gebouwd met CLT-elementen (Cross Laminated Timber, oftewel kruislaaghout). Dit is een innovatief houtbouwproduct dat een volwaardige vervanging is voor metselwerk of beton.

Een CLT-woning draagt bij aan het milieu

De grondstoffen voor de productie van CLT komen voor het grootste deel uit Europese bossen, die op duurzame wijze worden beheerd. Dat zorgt niet alleen voor een continue voorraad, maar ook voor steeds nieuwe aanwas. Hout is hernieuwbaar en één van de weinige bouwmaterialen met een positieve energie- en klimaatbalans. Daarmee levert het een actieve bijdrage aan de bescherming van het milieu.

image alt

Een aangename woonbeleving

Houtbouw zorgt voor een fijne sfeer en oogt warm en natuurlijk. Bovendien geeft hout als je het aanraakt een behaaglijk gevoel van rust en warmte. De gevoelstemperatuur van een houten oppervlak ligt hoger dan die van andere bouwmaterialen; zelfs bij een lage kamertemperatuur zorgt dit voor een aangename temperatuurbeleving.

image alt

Een goed begin, is het halve werk

De levering van de CLT-elementen in Bosrijk verloopt via Arcon BV. Op basis van het technisch ontwerp van de woning worden de elementen in de fabriek in Oostenrijk geproduceerd. Dit vergt een zorgvuldige voorbereiding: vorm, afmeting, plaats van sparingen enzovoort, dienen per element vooraf bekend te zijn. Per element wordt het een en ander virtueel in een 3D model uitgewerkt. Het zal dan ook geen verrassing zijn dat de voorbereiding voor de productie van de elementen in verhouding tot de daadwerkelijke bouw van de woning langer is. Precies andersom dan bij een traditioneel gebouwde woning dus.

Nadat ze zijn geproduceerd worden de geprefabriceerde wand-, vloer- en dakelementen rechtstreeks vanuit de fabriek per vrachtwagen vervoerd naar de bouwplaats. Om ervoor te zorgen dat de voorraad op de bouwplaats niet te groot wordt maar er wel een constante aanvoer van materiaal is, is ook hier een zorgvuldige planning van belang. Het op tijd afnemen van onderdelen is belangrijk, daarmee staat of valt namelijk de voortgang van de bouw.

image alt

Sluitingsdatum meerwerk bij de aannemer

Vanwege de lange voorbereiding van de productie van de geprefabriceerde elementen, is het opgeven van een aantal meerwerkopties niet meer mogelijk.

De deadline voor de volgende opties uit de koperskeuzelijst is verlopen:

  • Grote opties (extra badkamer/slaapkamers);
  • Verplaatsen leidingwerk (zowel riolering, als water, als elektra);
  • Ruwbouwopties;
  • Elektra.

Er zijn echter nog diverse mogelijkheden om je nieuwe woning naar jouw wensen aan te passen:

  • Alternatieve keuken (verplaatsen niet mogelijk);
  • Alternatief sanitair (verplaatsen niet mogelijk);
  • Tegelwerk;
  • Wand/plafondafwerkingen.

Meer over Arcon

De beelden bij dit bericht zijn met toestemming van Arcon gebruikt. Wil je meer weten over houtbouw? Kijk dan gerust op de website van Arcon.

  Beschikbaar woningaanbod
  Duurzaamheid in Bosrijk