Zuiver Bosrijk, groen, groener, groenst

17 december '21

Vanuit jouw nieuwe woning in Bosrijk stap je zó de natuur in. En ook daar speelt duurzaamheid een grote rol. In samenwerking met de gemeente wordt hier gewerkt aan een heerlijke leefplek, waar auto's zoveel mogelijk uit het zicht zijn en we samen met de bewoners werken aan een gezonde, groene omgeving. In aanvulling op de al aanwezige, prachtige volwassen bomen zorgen we ervoor dat er nog meer bomen, gras en struiken komen. Hoe meer groen, hoe meer regenwater er opgevangen kan worden. Daarmee blijven we droogte en natte periodes de baas en houden we het ecosysteem in stand.

Een oase van groen om je heen

In Bosrijk loop je zó vanaf je terras de groene omgeving in. De gemeente Eindhoven verzorgt het ontwerp en de inrichting van dit openbare groen. Ook het onderhoud wordt door de gemeente verricht. Wat een gemak! Maar hoe ziet dit groen er straks uit, kun je er wandelen? Is er speelgelegenheid, en wat voor planten en bomen komen er?

De bestaande, volwassen bomen in Bosrijk blijven zoveel als mogelijk staan. Daarnaast wordt ook voorzien in uitgebreide nieuwe aanplant van diverse boomsoorten. Esdoorn, zilverspar, lindebomen, berken, beuken en populieren zijn een losse greep uit de in het ontwerp opgenomen nieuwe boomsoorten.

Accentbeplanting in het lange gras zorgt voor afwisseling in het landschap. Hier vind je een kleurrijke mix van o.a. dropplant, vergeet-me-niet, phlox, vlinderstruik, siertabak en siergrassen. De hoogte van de beplanting varieert in de border tussen ca. 50 en 150 centimeter.

Bloemrijk grasland zorgt ervoor dat Bosrijk volledig groen bedekt is. Het bloemrijke mengsel wordt aangepast op de bodem ter plaatse. Daar waar de grond vochtiger is, wordt het mengsel daarop aangepast.

image alt

Wandelen en spelen

Tussen al het groen in Bosrijk komen verschillende wandelpaden zodat je optimaal van wat je bijna jullie gezamenlijke tuin zou kunnen noemen kunt genieten. Dat kan ook in alle rust: verdeeld over het terrein worden parkbankjes geplaatst.

Ook aan de jonge bewoners is gedacht: op verschillende plaatsen in Bosrijk wordt voorzien in natuurlijke spelaanleidingen: toestellen met een natuurlijke uitstraling zoals een balanceertoestel, een balanceertouw, een wiebelbalk en een wiebelbrug. Zo ontdekken de jonge Bosrijkers al spelend de natuur om hen heen.

image alt

Van de bijtjes en de bloemetjes naar jullie eigen kas

Flora en fauna hebben alle aandacht in Bosrijk. Bij het kiezen van de plantsoorten is volop ingezet op biodiversiteit. Dit wordt nog eens versterkt door de faunatoren die in Bosrijk wordt geplaatst; deze biedt verschillende kwetsbare plant- en diersoorten een helpende hand. 

Bovendien beschik je samen met je buren ook nog eens over een kas op het terrein, waarin bijvoorbeeld een moes- of kruidentuin kan worden ingericht. Rozemarijn voor bij de aardappeltjes, verse munt om thee van te zetten….. Stel je eens voor dat je zo vers kan gaan plukken wat je ’s avonds voor de maaltijd nodig hebt. Fantastisch toch! Wat er uiteindelijk in de kas verbouwd gaat worden, bepaal je straks samen met je medebewoners. 

image alt

Groot privéterras: jouw eigen plekje

Elke woning in Bosrijk heeft de beschikking over tenminste één groot privéterras, met voldoende ruimte voor buitenmeubilair. Een heerlijke barbecue met vrienden, een gezellige borrel of een verjaardagsfeestje? Jouw eigen terras biedt je hiervoor alle ruimte. Elk terras is omzoomd met een strook landschappelijke beplanting, bestaande uit een mix van Haagliguster, Escallonia, Schijnhulst en Blauwe Bosbes. De struiken worden tussen 80-100 centimeter hoog, zodat je privacy gewaarborgd is. Het onderhoud van deze strook wordt collectief geregeld vanuit de Vereniging van Eigenaren. Daar heb jij dus verder geen omkijken naar.

Bovenstaande informatie is gebaseerd op de meest actuele ontwerptekening van de gemeente Eindhoven. Er kunnen geen rechten aan worden ontleend.

  Faunatoren
  Woningen