Maak kennis met architect Marc Koehler

Architect Marc Koehler werkt met zijn twintigkoppige team in binnen- en buitenland aan ‘het wonen van de toekomst’. “Voor ons is dat een duurzame en gezonde manier van samenleven.” Marc Koehler werd met zijn uitgesproken ontwerp verkozen boven tientallen andere architectenbureaus die ook een ontwerpplan hadden ingediend voor Zuiver Bosrijk.

“Architectuur moet een positieve bijdrage leveren aan het milieu, in plaats van negatief – zoals dat nu bijna altijd gebeurt. Als we niet radicaal anders gaan bouwen, laten we voor onze kinderen een wereld achter die niet meer leefbaar is. Onze projecten zijn een voorbeeld voor het aanpakken van ecologische én maatschappelijke problemen. We voegen meer natuur toe en zorgen dat onze ecologische footprint neutraal is.”

Kruislaaghout: duurzamer kan bijna niet

Bouwen met hout gebeurt nog nauwelijks in Nederland. In Zuiver Bosrijk zijn de woningen volledig van CLT-hout. CLT staat voor Cross Laminated Timber, oftewel kruislaaghout. “Duurzamer kan bijna niet.” Een houten huis bespaart enorm veel CO₂-uitstoot. Bovendien is het erg praktisch. Het hout ademt, waardoor er een heel prettig binnenklimaat ontstaat. Het reguleert de vochtbalans en temperatuur. Hout isoleert goed en de akoestiek is mooi. “Het ruikt ook nog heel lekker”, vult Marc aan. “Weet je wat ook mooi is? Een houten huis bouwen gaat stukken sneller dan huis van beton en staal. De omgeving heeft er nauwelijks last van.”

image alt

‘Dit project is evolutie’

Na het bouwen van diverse – prijswinnende – houten villa’s voor bekende en minder bekende Nederlanders, laat Marc Koehler zijn creativiteit de vrije loop voor Zuiver Bosrijk. Marc: “Dit project is de evolutie van het onderzoek waar we al tien jaar aan werken.” Tien jaar geleden werd hij geïnspireerd door het project Sea Ranch. Een houten hotel op de rotsen aan de kust dat hij tegenkwam op een reis door Californië. “Daar is al een lange traditie van houtbouw, waarbij de ontwerpen zijn aangepast aan het landschap in plaats van andersom. Zo krijg je natuurlijke rust en samenhang, onderdelen in een landschap die vloeiend in elkaar overlopen: in de natuur zie je ook geen onderdeel dat eruit springt.”

Niks is in beton gegoten

Elke woning is zo gemaakt dat alle soorten huishoudens er terechtkunnen. Echt alle woningen zijn anders, benadrukt Marc. Hij hekelt woningen die zo zijn ontworpen dat een tv of een bankstel er maar op één manier in kan. Die keuzevrijheid is aan de bewoners. “Stel je de woning in de Stam voor. De begane grond kan een speelkamer zijn, een opbergplek voor surfplanken, een grote keuken, een kantoor of een of twee slaapkamers. Daarnaast is hout heel flexibel materiaal, waardoor je het huis makkelijk kan aanpassen qua indeling. Met houtbouw kun je in een handomdraai lichtpunten verplaatsen, een gat boren en een kabel verleggen. Als je kinderen het huis uit zijn, kan je een wand of vloer weghalen of liftje toevoegen voor als je ouder wordt.” Op die manier worden de woningen levensloopbestendig.

image alt

Community zorgt voor kwaliteit en beleving

Voor Marc is het bijzonder dat het voor het eerst een project is op deze schaal: 32 verschillende woningen, verdeeld over drie gebouwen die als sculpturen in het landschap staan. “Het zijn niet langer individuele villa’s, maar ecologische droomwoningen die voor een breed publiek toegankelijk zijn. Daarnaast is het community-aspect uniek. Dat heeft grote impact op de kwaliteit en beleving.” De woningen hebben geen individuele tuinen, maar ruime privéterrassen die uitmonden in een openbaar natuurgebied. De terrassen zijn van elkaar gescheiden door hagen en struiken, die als een schutting werken en voor privacy gaan zorgen.

Bijzondere tuin

“Het geeft een gevoel van vrijheid dat je als kind gelijk buiten een groot veld op kunt rennen, waar je hutten bouwt of met water speelt. Volwassenen kunnen er yoga-oefeningen doen of een boek lezen in het hoge gras. Je hebt dus een veel grotere tuin dan in een rijtjeshuis, alleen deel je die met de community. De samenleving heeft behoefte aan meer sociale interactie, gemeenschapszin. Om dit te stimuleren komt in het veld een kas als gezamenlijke ruimte, waar buren bijvoorbeeld met elkaar een wijntje kunnen drinken en kinderen huiswerk maken.” En er zijn nog meer voordelen: “Als je je buren kent, dan leen je wat makkelijker iets van elkaar, zoals een boormachine. Dat levert niet alleen ecologische, maar ook economische voordelen op.”

image alt

Ultieme doel

Marcs ultieme doel: dat de bewoners van Zuiver er oud worden. “Mensen verhuizen gemiddeld zeven keer in hun leven. Telkens als je verhuist, gaan sociale contacten verloren. Door digitalisering ben je met iedereen in contact, maar wie ken je nou echt?” Zuiver is ook daar een antwoord op. Wonen in een grote stad als Eindhoven, maar met de kwaliteit van een dorp, oftewel urban village. “Ik zou trots zijn als de community tot leven komt: bewoners die elkaar actief tegengekomen in de ontmoetingsplekken die daarvoor gecreëerd zijn. Gelukkige mensen die op een gezonde manier met elkaar samenleven: een mooi voorbeeld van hoe het óók kan.”

Zuiver Bosrijk is een prototype waar de rest van Nederland van zal profiteren. Terwijl de bouw nog niet eens begonnen is, zijn andere architecten er al door geïnspireerd en krijgt Marc Koehler aanvragen voor meer soortgelijke projecten uit heel het land. Wil jij net als Marc vooroplopen, een steentje bijdragen aan een duurzame samenleving en op een écht bijzondere plek wonen? Bekijk de woningtypes en meld je aan!

Woningtypes bekijken

Foto's 1, 2, 4: Marc Koehler, fotograaf Jordi Huisman