Faunatoren in Zuiver

5 mei '21

De natuur staat in Zuiver Bosrijk centraal; het toepassen van natuurlijke bouwmaterialen is daarbij vanzelfsprekend. Maar het creëren van een gezonde leefomgeving met een ruime biodiversiteit speelt daarbij ook een belangrijke factor. Daarom is er in Zuiver Bosrijk extra aandacht voor flora en fauna. Het bestaande groen wordt aangevuld met nieuwe bomen, struiken en planten. Daarnaast komt er een faunatoren!

image alt

Een thuis voor íedereen

Door veranderingen in het klimaat en toenemende bebouwing komen kwetsbare soorten flora en fauna steeds vaker in de verdrukking. Deze plant- en diersoorten zijn heel belangrijk voor evenwichtige verhoudingen in onze leefomgeving. Een faunatoren biedt passende nestgelegenheden voor verschillende vogels, zoogdieren (vleermuizen) en insecten en vormt uiteindelijk een zelfregulerende biotoop voor al haar bewoners. Samen met de gemeente Eindhoven wordt er gekeken naar welke dieren hun habitat hebben op het terrein van Zuiver Bosrijk, zodat we hen van een zo fijn mogelijke behuizing kunnen voorzien.

De faunatoren is zo’n 9 meter hoog en opgebouwd uit staanders en dwarsliggers van kastanje houten stammen en bestaat uit verschillende verdiepingen. Al het hout wordt onbehandeld toegepast. Het omliggende maaiveld kan worden ingezaaid met wilde bloemenmengels, dat voedsel en een schuilplaats biedt aan diverse soorten bijen, hommels, veldmuisjes, konijnen, hazen, fazanten en patrijzen. De bloemen hebben vele kleuren en geuren om insecten aan te trekken. Op de eerste verdieping van de faunatoren is een insectenhotel ingericht. Het hoogste deel is gesloten en afgetimmerd met gepotdekselde Douglas schaaldelen. Aan de wanden hangen nestkasten of worden nestkasten geïntegreerd.

Gezamenlijke buitenruimte

Het openbaar gebied van Zuiver Bosrijk fungeert straks als een gezamenlijke tuin voor alle bewoners, waar je van af je privéterras zó instapt. Je dwaalt er fijn over de paden tussen het groen en kinderen kunnen er heerlijk spelen en ravotten. De kas die op een centrale plek staat is eigendom van alle bewoners samen. De invulling ervan wordt straks samen met jullie bepaald.

Lees meer over de kas
Gezonde leefomgeving Meer over duurzaamheid
Klaar om hier te wonen? Bekijk woningen